Raskauden ensioireet

Alkuraskauden oireita on paljon, ja niiden voimakkuus ja kestoaika vaihtelevat yksilöllisesti. Toisilla naisilla oireet ovat voimakkaampia ja kestävät pidempään, toiset taas pääsevät helpommalla. Raskauden ensioireita ja myös myöhemmän raskauden ajan oireita ovat muun muassa mielialojen vaihtelut, tiheentynyt virtsaamistarve, alavatsan nipistely, yleinen pahoinvointi, voimakas väsymys, päänsärky, rintojen kipeytyminen (nännien arkuus), painon tunne alavatsassa, närästys ja hikoileminen.

Yllämainittujen oireiden lisäksi kuukautisten poisjäänti on ensimmäisiä merkkejä alkaneesta raskaudesta. Raskauden voi tunnistaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa raskaustestipuikolla. Esimerkiksi erittäin herkkä 10mIU/ml raskaustesti tunnistaa raskauden jo 2-3 päivää ennen kuukautisten normaalia alkamispäivää. Jos raskaustesti antaa positiivisen tuloksen, kannattaa heti ottaa yhteys lääkäriin ja mennä tutkittavaksi. Äitiysneuvolan lääkäri huolehtii myös jatkossa, että odottavalla äidillä ja sikiöllä ovat kaikki asiat kunnossa. Äitiysneuvolaan tulee mennä viimeistään ennen neljännen raskauskuukauden loppua, mieluiten kuitenkin heti raskauden alussa.Vaikka raskauden oireita on paljon, nämä ennen raskauden varmistumista syntyneet tuntemukset eivät tietenkään aina tarkoita raskautta vaikka siitä olisikin epäilys.

Raskauden oireet alkuraskausajan jälkeen yleensä myös jatkuvat. Raskauspahoinvointi voi kestää jopa raskauden 3.-4. kuukaudelle saakka, ja väsymys tuntua voimakkaammalta raskausajan puolivälin jälkeen sekä mielialavaihtelut voivat jatkua vielä synnytyksen jälkeenkin.

On hyvä muistaa, että jokainen odotus on ainutkertainen. Ensimmäistä lasta odottaessaan voimakasta pahoinvointia kokenut äiti voi toisen raskauden aikana selvitä täysin ilman pahaa oloa.

Voit lukea enemmän raskauden ajan ongelmista täältä: Raskauden ajan ongelmia.