Raskaus ja kuukautiset – kuukautisten poisjääminen

Kuukautisten poisjääminen on yleensä selvä merkki alkaneesta raskaudesta. Ensimmäiset selvät raskauden oireet ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja vaikka kuukautiset alkaisivat ajallaan, voi raskaus olla jo alkanut. Raskauden aikana vuotoa voi tapahtua, mutta yleensä vuoto ei ole niin runsasta.

Ensimmäiset raskauden oireet voivat alkaa toki myös ennen kuin kuukautiset pitäisi alkaa. Nämä oireet voivat ilmetä esimerkiksi rintojen arkuutena, alavatsan nipistelynä ja vähäisenä rukeana vuotona. Alkaneen raskauden voi halutessaan varmistaa ottamalla verikoe terveysasemalla jo ennen kuin kuukautiset pitäisi alkaa.



Raskaustestiä ei kannata tehdä heti kuukautisten poisjäämisen jälkeen, vaan luotettavan tuloksen saa vasta kun raskaustestin tekee noin viikon päästä kuukautisten poisjäännistä. Raskaustestin voi tehdä helposti kotona apteekista saatavalla raskaustestitarvikkeilla.

Mikä aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen?

Luonnollisia syitä, jotka todennäköisimmin aiheuttavat kuukautisia, ovat raskaus, imetys ja vaihdevuodet. Elämäntapatekijöihin voivat kuulua liiallinen liikunta ja stressi. Myös liian vähäinen tai liiallinen kehon rasvan määrä voi viivästyttää tai pysäyttää kuukautiset. Hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa kuukautisia.



Kun kuukautiset eivät tule odotetusti, saatat alkaa huolestua. Normaalin kuukautiskierron puuttuminen voi olla huolestuttavaa, sillä se voi viitata raskauteen tai se voi liittyä sairauteen tai stressiin. Sitä pidetään yhtenä tärkeimmistä mahdollisista varhaisraskauden merkeistä.

Ihmisillä on sille erilaisia nimityksiä, kuten myöhästyneet kuukautiset, kierron ohittaminen tai kuukautisten jääminen väliin. Pohjimmiltaan se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että normaali kuukautiskiertosi tai kuukautisesi ei tapahtunut silloin, kun sen olisi pitänyt tapahtua. Sinulla voi koko elämäsi aikana jäädä kuukautiset väliin monista eri syistä.1 Ne voivat myös vain myöhästyä.

Monet naiset kokevat elämänsä aikana erilaisia kiertohäiriöitä, jotka johtuvat eri tekijöistä. Tämä ei välttämättä ole ongelma kaikille naisille, mutta voi myös olla merkki suuremmasta terveysongelmasta joillekin.1

Kierron jääminen väliin voi myös vaikeuttaa raskaaksi tulemisen yrittämistä tai varhaisraskauden varmistamista toisille.

Kuukautisten poisjääminen
Kuukautisten poisjääminen

Syyt väliin jääneisiin kuukautisiin

On monia syitä, miksi kuukautiset ovat saattaneet jäädä väliin. Joillakin naisilla kuukautiset jäävät säännöllisesti väliin, koska heillä ei ole säännöllistä ovulaatiota.2 Kuukautiset voivat jäädä väliin myös, jos esimerkiksi unirytmisi muuttuu tai jos aloitat yövuorotyön, joka voi sekoittaa kuukautiskiertosi, kun kehosi oppii sopeutumaan siihen.

Kuukautiset voivat jäädä väliin myös, jos painosi on liian alhainen. Tietyn rasvamäärän jälkeen hormonituotanto ei välttämättä riitä ylläpitämään kuukautisia. Tämä pätee usein, jos olet hyvin kilpaurheilija tai kärsit syömishäiriöistä, kuten anoreksiasta tai jopa bulimiasta.3.

Joskus stressi voi olla syy siihen, että kuukautisesi jäävät pois. (Tosin mikään ei ole stressaavampaa kuin se, että kuukautiset eivät tule silloin, kun niitä odotat!) Tämä voidaan yleensä todeta helposti keskustelemalla lääkärin kanssa.

Mitä tehdä, jos kuukautiset jäävät väliin

Jos kuukautiset jäävät väliin, sinun kannattaa ensin odottaa. Anna muutama päivä aikaa varmistaa, ettet ole laskenut väärin tai tehnyt jotain, joka sekoittaa päivämääriä, tai ettet vain yksinkertaisesti ole myöhässä. Monet lääkärit saattavat tässä vaiheessa suositella raskaustestiä.

Voit tehdä raskaustestin kotona tai mennä lääkärin vastaanotolle. Jos se on positiivinen, sinulla on vastaus: Kuukautiset jäivät väliin, koska olet raskaana. Jos se on negatiivinen, kannattaa ehkä odottaa vähän ja yrittää uudelleen.

Jos et ole vielä valmis raskauteen, he voivat auttaa sinua määrittämään, miltä lisääntymiselämäsi suunnitelma voi näyttää, jotta pysyt terveenä ja vältät raskauden siihen asti, kunnes teet päätöksen hankkia lapsia tai päätät pysyvästi olla hankkimatta lapsia.


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset