Raskaus ja selkäkipu

Raskauden aikana esiintyvä selkäkipu on hyvin yleinen vaiva. Ainakin lievää selkäsärkyä esiintyy lähes jokaisella naisella raskauden aikana. Voikin sanoa, että raskauden aikaiset selkävaivat ovat yksi yleisimmistä raskauden oireista samoin kuin ovat esimerkiksi väsymys ja yleinen pahoinvointi. Melko kovakaan selkäkipu raskausaikana ei ole lainkaan harvinaista, sillä siitä kärsii lähes puolet odottavista äideistä. Selkäkivun vuoksi jäädäänkin usein sairaslomalle töistä ja kipu haittaa muutenkin normaalia elämää.

Raskausaikana esiintyvää selkäkipua on yleensä kahdenlaista: takalantiossa tuntuva kipu ja lannealueelle kohdistuva kipu. Kipu takalantiossa kipuna tuntemukseltaan hyvin paljon iskiaskivun kaltainen. Jos selkäkipua on esiintynyt ajoittain ennen raskauttakin, raskauden aikana selkäsärky yleensä pahentuu. Raskaana ollessa pitäisi välttää ennen kaikkea raskasta fyysistä työtä, joka helposti johtaa koviin selkäkipuihin.Raskaana ollessaan voi siis itse vaikuttaa selkävaivoihinsa, mutta selkäkipua voidaan myös ehkäistä ja hoitaa fysioterapian avulla. Joissain tapauksissa pelkän neuvonnan avulla ollaan päästy selkäsärystä eroon, eli raskaana olevalle on annettu ohjeita selkäkivun hoitamiseksi. Ennakoivalla toiminnalla ja selkäkipujen oikealla hoitamisella voidaan siis parantaa tilannetta huomattavasti. Pelkkä lepääminen ei useinkaan selkävaivoihin pelkästään auta.

Vaikka siis lähes puolella raskaana olevista naisista esiintyy kovaksi luokiteltua selkäkipua raskauden aikana, sen kanssa yleensä kuitenkin tullaan toimeen. Kuitenkin, kymmenesosalla raskaana olevista naisista kärsii niin kovista selkäkivuista, että ne haittaavat merkittävästi tavallista elämää. Moni vaikeita selkävaivoja kärsineistä naisista ei enää myöhemmin hankkiudu uudelleen raskaaksi juuri kovien selkävaivojen pelossa.