Raskaus ja tupakointi

Raskaudenaikana ei tulisi tupakoida lainkaan ja tupakointi tulisi lopettaa jo 2-3 kuukautta ennen raskauden alkamista. Tupakansavun sisältämät myrkylliset yhdisteet, kuten nikotiini ja häkä siirtyvät sikiöön odottavan äidin istukan ja napanuoran kautta ja yhdisteet aiheuttavat todistetusti sikiölle terveyshaittoja.

Tupakansavun kemialliset yhdisteet ovat vaarallisia sikiön hermostolle ja hidastavat aivo- ja hermosolujen jakautumista. Tupakan sisältämät myrkyt lisäävät riskiä hermostovaurioihin, haittavat veren virtaamista istukassa ja hankaloittavat sikiön ravinnonsaantia. Nikotiini nopeuttaa sikiön sydämenlyöntejä ja aiheuttavat ongelmia hengitykseen. Tupakansavun sisältämät yhdisteet kuten häkä, nikotiini, kadmium, lyijy ja syanidi ovat yleisin syy sikiön kasvuhäiriöille.Tupakointi lisää huomattavasti riskiä ulkoiseen raskauteen ja keskenmenoon alkuraskauden aikana. Mitä enemmän raskaana oleva odottava äiti polttaa, sitä vähemmän lapsi painaa syntyessään. Sikiön hidastuneen kasvun seurauksena vauva painaa syntyessään jopa muutamia satoja grammoja vähemmän kuin mitä hän painaisi jos äiti olisi ollut tupakoimatta raskauden aikana. Vauvan alipaino syntyessään lisää myös riskiä kuolla pian syntymän jälkeen.

Odottavan äidin tupakointi raskauden aikana lisää huomattavasti syntyneen vauvan riskiä sairastua astmaan, joutua kärsimään hengitysvaikeuksista ja vatsakoliikista sekä saada huulihalkio. Tupakoinnilla voi olla myös pidempiaikaisia haitallisia vaikutuksia lapsen terveyteen. Se voi vaikuttaa normaaliin painonnousuun ja pituuskasvuun, ja se voi olla haitaksi oppimiselle ja aiheuttaa keskittymishäiriöitä.

Suomessa noin 20% sikiöistä altistuu tupakansavun kemiallisille yhdisteille äidin polttaessa tupakkaa raskauden aikana.