Raskausdiabetes

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan naisen raskauden aikaista sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Sitä esiintyy Suomessa alle 10% raskaana olevista naisista. Osa näistä odottavista tarvitsee sairauden hoitoon insuliinia. Raskausdiabetes on riski sikiölle ja syntyvälle vauvalle (sikiön suuripainoisuus) ja se myös suurentaa äidin riskiä sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Mahdollinen sokeriaineenvaihdunnan häiriö olisi hyvä tutkia jokaiselta raskaana olevalta naiselta raskausviikojen 24 ja 28 välisenä aikana. Raskausdiabetesdiagnoosi tehdään sokerirasituskokeella esimerkiksi terveyskeskuksessa. Naisilla, jotka ovat vaikeasti liikalihavia tai joilla on aikaisemmin ollut raskausdiabetes (sukuvika), diagnoosi tehdään aikaisemmin kuin normaalisti, jo raskausviikkojen 12 ja 16 välisenä aikana.

Jos ensimmäistä kertaa raskaana oleva nainen on alle 25-vuotias, normaalipainoinen, eikä hänen suvussaan ole esiintynyt tyypin 2 diabetesta, ei tutkimusta raskausdiabeteksen varalta tarvitse tehdä. Diagnoosia ei myöskään tarvita silloin, kun nainen on raskaana toistamiseen, hänellä ei ole ollut aiemmin raskausdiabetesta, aikaisemmin syntynyt vauva on painanut alle 4,5 kilogrammaa ja naisen painoindeksi on alle 25 uuden raskauden alussa.Jos raskausdiabes todetaan, raskaana olevalle naiselle laaditaan tehostettu ruokavalio raskauden aikana. Tämän ruokavalion tarkoituksena on ehkäistä nopeaa painon nousua ja laskea verensokeria. Myös riittävä liikunta, esimerkiksi päivittäinen muutaman kilometrin mittainen reipas kävelylenkki, voi vaikuttaa positiivisesti sokeriaineenvaihduntaan.

Raskaana oleva nainen seuraa itse sokeripitoisuutta veressä mittarin avulla. Jos sokeriarvot nousevat jatkuvasti yli tiettyjen arvojen ennen ja jälkeen aamiaisaterian, joudutaan aloittamaan insuliinihoito jota jatketaan koko loppuraskauden ajan.

Koska raskausdiabes voi johtaa sikiön suurikokoisuuteen, voi juuri syntyneellä vauvalla ilmetä synnytykseen liittyviä komplikaatioita. Jos odottavan äidin sokeritasapaino on kunnossa, eikä muita ongelmia ilmene, synnytys voidaan suorittaa laskettuna aikana. Sikiön painon noustessa yli 4,5 kg:n, tehdään yleensä keisarileikkaus.

Raskausdiabeteksen uusiutuessa helposti seuraavassa raskaudessa, tulisi raskautta suunnittelevan naisen kiinnittää huomiota ennen raskaaksi hankkiutumista erityisesti terveelliseen ruokavalioon, liikuntaan ja painonhallintaan.