Raskaustesti

Raskaustestin voi suorittaa sairaalan laboratoriossa, mutta nykyään lähes aina raskaustesti tehdään kotona ostamalla apteekista raskaustestin suorittamiseksi vaadittava liuska, puikko tai muunlainen raskaustestiväline. Testi mitataan yleensä virtsasta, mutta mittauksen voi tehdä myös verestä. Teknisesti sanoen raskautestillä voidaan mitata verestä tai virtsasta istukkahormonin pitoisuuksia. Raskaustesti antaa joko kvalitatiivisen tai kvantitatiivisen tuloksen, joiden perusteella voidaan todeta onko raskaus tosiasia vai ei.

Yleisesti ottaen kaikki markkinoilla olevat raskaustestit ovat luotettavia ja antavat oikean tuloksen. Mikäli testi tehdään liian aikaisin, voi raskaustesti antaa negatiivisen tuloksen koska hCG-hormonipitoisuudet eivät vielä ole kehittyneet tarpeeksi korkeiksi. Esimerkiksi erittäin herkkä 10mIU/ml raskaustesti tunnistaa
raskauden keskimäärin 2-3 päivää ennen kuin esimerkiksi 25 mIU/ml herkkä raskaustesti.Raskaustestin suorittaminen kotona mittaamalla se virtsasta on hyvin yksinkertainen toimenpide. Raskaustestipakkauksissa on selkeät ohjeet kuinka homma tehdään. Yleensä ensin virtsataan astiaan, jonne upotetaan raskaustestiliuska (oikeinpäin) 3-5 sekunniksi. Tämän jälkeen odotetaan muutama minuutti (yleensä 5 minuuttia), jonka jälkeen katsotaan onko liuskaan ilmestynyt positiivista tulosta, raskautta osoittava viiva (tai väriviivat). Myöhemmin tämän jälkeen liuskan näyttämä viiva voi kadota, joten testi on luettava ohjeen mukaan oikeaan aikaan. Alkanut raskaus kannattaa varmistaa tekemällä uusi testi esimerkiksi parin päivän päästä. Lisäksi lääkärin on myös syytä vahvistaa raskausdiagnoosi.

Apteekista ostettava raskaustesti on edullinen, hinnat vaihtelevat yleensä 5-15 euron välillä.