Raskaustesti – luotettavan testin ottaminen kotona

Raskaustestin voi suorittaa sairaalan laboratoriossa, mutta nykyään lähes aina raskaustesti tehdään kotona ostamalla apteekista raskaustestin suorittamiseksi vaadittava liuska, puikko tai muunlainen raskaustestiväline. Testi mitataan yleensä virtsasta, mutta mittauksen voi tehdä myös verestä. Teknisesti sanoen raskautestillä voidaan mitata verestä tai virtsasta istukkahormonin pitoisuuksia. Raskaustesti antaa joko kvalitatiivisen tai kvantitatiivisen tuloksen, joiden perusteella voidaan todeta onko raskaus tosiasia vai ei.

Yleisesti ottaen kaikki markkinoilla olevat raskaustestit ovat luotettavia ja antavat oikean tuloksen. Mikäli testi tehdään liian aikaisin, voi raskaustesti antaa negatiivisen tuloksen koska hCG-hormonipitoisuudet eivät vielä ole kehittyneet tarpeeksi korkeiksi. Esimerkiksi erittäin herkkä 10mIU/ml raskaustesti tunnistaa
raskauden keskimäärin 2-3 päivää ennen kuin esimerkiksi 25 mIU/ml herkkä raskaustesti.



Raskaustestin suorittaminen kotona mittaamalla se virtsasta on hyvin yksinkertainen toimenpide. Raskaustestipakkauksissa on selkeät ohjeet kuinka homma tehdään. Yleensä ensin virtsataan astiaan, jonne upotetaan raskaustestiliuska (oikeinpäin) 3-5 sekunniksi. Tämän jälkeen odotetaan muutama minuutti (yleensä 5 minuuttia), jonka jälkeen katsotaan onko liuskaan ilmestynyt positiivista tulosta, raskautta osoittava viiva (tai väriviivat). Myöhemmin tämän jälkeen liuskan näyttämä viiva voi kadota, joten testi on luettava ohjeen mukaan oikeaan aikaan. Alkanut raskaus kannattaa varmistaa tekemällä uusi testi esimerkiksi parin päivän päästä. Lisäksi lääkärin on myös syytä vahvistaa raskausdiagnoosi.

Apteekista ostettava raskaustesti on edullinen, hinnat vaihtelevat yleensä 5-15 euron välillä.

Raskaustesti

Miten raskaustestit toimivat



Tehokkaimmissakin ehkäisymenetelmissä on aina virhemahdollisuus. Loppujen lopuksi munasolun hedelmöittämiseen tarvitaan vain yksi siittiö. Sen selvittäminen, onko näin tapahtunut, on yhtä helppoa kuin reseptivapaasti myytävän raskaustestin tekeminen.

Itsehoitorasvaustesteissä testataan yleensä virtsasta ihmisen koriongonadotropiiniksi (HCG) kutsuttua hormonia. HCG:tä esiintyy vain, jos olet raskaana. Hormonia vapautuu vain, jos hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun ulkopuolelle tai kohdun limakalvoon.

Virtsan kerääminen testiä varten tapahtuu eri tavoin. Valitsemastasi testistä riippuen sinun täytyy tehdä seuraavia asioita:

  • kerätä virtsasi kuppiin ja kastaa testitikku nesteeseen.
  • kerätä virtsasi kuppiin ja siirtää pieni määrä nestettä pipetillä erityiseen astiaan.
  • asettaa testitikku odotettavissa olevan virtsavirtauksen alueelle niin, että se ottaa virtsan kiinni virtsan keskivirtauksessa

Cleveland Clinicin mukaan useimmat testit ovat 99-prosenttisen tehokkaita, jos ne tehdään väliin jääneiden kuukautisten jälkeen. Parasta on se, että voit tehdä sen oman kotisi yksityisyydessä. Avaa vain testi, noudata ohjeita ja odota suositeltu aika tulosten katsomiseksi.

Kun suositeltu odotusaika on kulunut, testit näyttävät tuloksesi jollakin seuraavista tavoista:

  • värin muutos
  • viiva
  • symboli, kuten plus tai miinus
  • sanat ”raskaana” tai ”ei raskaana”.

Kuinka pian voit tehdä raskaustestin?

Raskaustesti kannattaa tehdä vasta viikko kuukautisten poisjäämisen jälkeen, jotta tulos olisi mahdollisimman tarkka.

Jos et halua odottaa kuukautisten poisjäämiseen asti, sinun tulisi odottaa vähintään yksi tai kaksi viikkoa seksin jälkeen. Jos olet raskaana, elimistösi tarvitsee aikaa kehittää havaittavia HCG-pitoisuuksia. Tämä kestää yleensä seitsemän-12 päivää munasolun onnistuneen istutuksen jälkeen.

Saatat saada epätarkan tuloksen, jos testi otetaan liian aikaisin syklin aikana.

Seuraavassa on joitakin merkkejä siitä, että sinun pitäisi tehdä raskaustesti.

  1. Kuukautisesi ovat jääneet väliin

Yksi ensimmäisistä ja luotettavimmista raskauden merkeistä on kuukautisten poisjääminen.

Jos et seuraa kiertoasi tarkasti, voi olla vaikea määrittää, onko kuukautisesi myöhässä vai ei. Monilla naisilla on 28 päivän kuukautiskierto. Harkitse testin tekemistä, jos viimeisistä kuukautisista on kulunut yli kuukausi.

Muista, että kuukautiset voivat joskus viivästyä tai jäädä pois stressin, ruokavalion, liikunnan tai tiettyjen sairauksien vuoksi.

Kiinnitä huomiota kuukautisvuotoihisi myös, jos epäilet raskautta. On tavallista, että ensimmäisinä viikkoina esiintyy kevyttä vuotoa tai tiputtelua, kun munasolu hautautuu syvemmälle kohdun limakalvoon implantoitumisen aikana. Huomioi kaikki veren värin, rakenteen tai määrän erot.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on verenvuotoa ja raskaustesti on positiivinen.

  1. Sinulla on kramppeja

Implantoituminen voi myös aiheuttaa kuukautiskramppeja muistuttavan tunteen. Alkuraskaudessa saatat tuntea tätä epämukavuutta ja ajatella, että kuukautiset ovat aivan nurkan takana, mutta sitten niitä ei koskaan tulekaan.

Kuulostaako tutulta? Tee testi. Hormonitasot vaihtelevat naisittain ja raskauden mukaan.

  1. Rintoihin sattuu

Kun raskautesi tuottaa yhä enemmän estrogeenia ja progesteronia, nämä hormonit alkavat tehdä kehossasi muutoksia vauvan kasvun tukemiseksi.

Rintasi saattavat tuntua arat ja näyttää suuremmilta lisääntyneen verenkierron vuoksi. Nännisi saattavat kipeytyä ja suonet saattavat näyttää tummemmilta ihon alla.

Koska monet naiset kokevat rintojen epämukavuutta myös kuukautisia edeltävinä päivinä, tämä oire ei aina viittaa raskauteen.

  1. Sinulla on kummallinen olo

Kramppien ja rintojen kipeytymisen ohella alkuraskaus voi aiheuttaa:

  • pahoinvointia
  • ruokahaluttomuutta
  • uupumus
  • tiheä virtsaaminen

Viikkojen edetessä nämä oireet saattavat voimistua, ennen kuin HCG-tasot tasoittuvat ensimmäisen raskauskolmanneksen loppupuolella. Tunnet itsesi, joten kiinnitä huomiota kehoosi. Kaikki epätavalliset fyysiset oireet voivat kehottaa sinua tekemään raskaustestin.

  1. Ehkäisy epäonnistui

Ehkäisypillerit, kondomit ja muunlaiset ehkäisyvälineet eivät suojaa 100-prosenttisesti raskaudelta. Toisin sanoen raskauteen on aina pieni mahdollisuus, vaikka olisit kuinka varovainen.

Ehkäisyyn liittyvistä mieltymyksistäsi huolimatta harkitse testin tekemistä, jos havaitset jotakin mainituista merkeistä.

Myös inhimilliset virheet tai viat voivat johtaa suunnittelemattomaan raskauteen. Ehkäisypillereitä voi olla vaikea muistaa ottaa joka päivä. Planned Parenthoodin mukaan 9 naista sadasta pilleriä käyttävästä naisesta tulee raskaaksi, jos he eivät ota sitä ohjeiden mukaan.

Kondomit voivat rikkoutua ja repeytyä tai niitä voidaan käyttää muuten väärin. Planned Parenthood -järjestön mukaan lähes 18 naista sadasta kondomiin turvautuvasta naisesta tulee vuosittain raskaaksi.

Jos olet huolissasi ehkäisyn epäonnistumisesta, kysy lääkäriltäsi vaihtoehtoisista ehkäisymenetelmistä, kuten kohdunsisäisestä ehkäisystä (IUD). Planned Parenthoodin mukaan alle yksi sadasta kohdunsisäistä kierukkaa käyttävästä naisesta tulee vuosittain raskaaksi.


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset