Alkuraskauden aikainen verenvuoto

Raskauden alussa tapahtuva alapään verenvuoto saattaa pelästyttää, mutta on kuitenkin melko yleinen ilmiö. Tämä vuoto muistuttaa yleensä kuukautisvuotoa, mutta on kuitenkin vähäisempää. Yleensä alkuraskauden aikainen vuoto on vaaratonta eikä aiheuta kipua. On arvioitu, että vähäistä alkuraskauden aikaista verenvuotoa esiintyy noin 20-25% naisista.

Kuitenkin, jos vuoto on runsasta ja siihen liittyy myös alavatsakipuja, kyseessä voi olla raskauden keskeytyminen, keskenmeno. Vähäinen, ruskeanvärinen vuoto voi usein merkitä kohdunulkoista raskautta. Kohdunulkoiseen raskauteen voivat liittyä myös alavatsakivut jotka ovat voimakkaita.Vähäistä ja ilman kipuja alkuraskauden aikana tapahtuva verenvuoto on siis melko tavallista, eikä vaadi toimenpiteitä. Jos vuoto on kuitenkin runsasta, tulisi vain levätä ja välttää yhdyntöjä. Tässä vaiheessa on kuitenkin parasta ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai neuvolaan ja mennä lääkärin tutkittavaksi. Myös erityisen voimakkaat alavatsakivut raskauden alussa ovat merkki siitä, että jotakin on vialla. Myös tällöin on hyvä ottaa yhteys lääkäriin.

Alkuraskauden aikana saattaa esiintyä harmitonta kevyttä verenvuotoa, jota kutsutaan ”tiputteluvuodoksi”. Tämä johtuu siitä, kun kehittyvä alkio istuttaa itsensä kohdun seinämään. Tämäntyyppistä vuotoa esiintyy usein silloin, kun kuukautisesi olisi pitänyt tulla.

Kuinka paljon verenvuotoa on normaalia alkuraskaudessa?Kevyt verenvuoto eli tiputtelu raskauden aikana on tavallista, erityisesti ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Sitä pidetään tiputteluvuotona, kun huomaat silloin tällöin alusvaatteissasi muutaman veripisaran tai jos pyyhit itsesi nenäliinalla ja näet paperissa hieman verta. Verta ei saisi olla niin paljon, että se täyttää pikkuhousunsuojan.

Voiko alkuraskaudessa vuotaa runsaasti verta niin kuin kuukautisten aikana?

Joskus se, mikä alkaa tiputteluna tai kevyempänä vuotona, muuttuu runsaaksi vuodoksi. On totta, että kaikki runsas verenvuoto ensimmäisellä raskauskolmanneksella, varsinkin jos sinulla on myös kipuja, saattaa liittyä keskenmenoon. Useimmat keskenmenot tapahtuvat raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Jopa 20 prosenttia kaikista raskauksista menee kesken.

Miltä alkuraskauden verenvuoto näyttää?

Tuoreempi verenvuoto näkyy vaalean- tai tummanpunaisen sävyisenä. Veri voi näyttää vaaleanpunaiselta tai oranssilta, jos se on sekoittunut muuhun emätinvuotoon. Vanhempi veri voi näyttää ruskealta hapettumisen vuoksi.

Raskaustesti oli positiivinen, mutta verenvuoto alkoi?

On tärkeää huomata, että verenvuoto positiivisen raskaustestin jälkeen ei aina tarkoita kemiallista raskautta. Verenvuoto on yleistä myös implantoinnin aikana, jolloin alkio kiinnittyy kohtuun. Tämä prosessi voi rikkoa tai vaurioittaa pieniä verisuonia kohdun limakalvolla, mikä johtaa veren vapautumiseen.

Onko verenvuoto positiivisen raskaustestin jälkeen normaalia?

Positiivisen raskaustestin jälkeen saattaa esiintyä vaaleanpunaista tai ruskeaa tiputtelua. Tämä voi johtua implantaatioverenvuodosta, jota esiintyy, kun hedelmöittynyt munasolu istutetaan kohdun limakalvoon yhdestä kahteen viikkoa hedelmöittymisen jälkeen.

Onko verenvuoto 4-6 raskausviikolla normaalia?

Hormonivuodosta on kyse silloin, kun jotkut naiset kokevat lievää verenvuotoa noin neljästä kahdeksaan raskausviikkoon eli suunnilleen silloin, kun kuukautiset olisi pitänyt tulla. Tämä voi olla raskaana oleville naisille hyvin hämmentävää, ja siksi monet naiset eivät tajua olevansa raskaana vähään aikaan. Tämäkin on täysin normaalia.

Alkuraskaus ja verenvuoto
Alkuraskaus ja verenvuoto


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset