Raskauden ensioireet – kuukautisten poisjääminen ja loppuminen

Alkuraskauden oireita on paljon, ja niiden voimakkuus ja kestoaika vaihtelevat yksilöllisesti. Toisilla naisilla oireet ovat voimakkaampia ja kestävät pidempään, toiset taas pääsevät helpommalla. Raskauden ensioireita ja myös myöhemmän raskauden ajan oireita ovat muun muassa mielialojen vaihtelut, tiheentynyt virtsaamistarve, alavatsan nipistely, yleinen pahoinvointi, voimakas väsymys, päänsärky, rintojen kipeytyminen (nännien arkuus), painon tunne alavatsassa, närästys ja hikoileminen.

Yllämainittujen oireiden lisäksi kuukautisten poisjäänti on ensimmäisiä merkkejä alkaneesta raskaudesta. Raskauden voi tunnistaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa raskaustestipuikolla. Esimerkiksi erittäin herkkä 10mIU/ml raskaustesti tunnistaa raskauden jo 2-3 päivää ennen kuukautisten normaalia alkamispäivää. Jos raskaustesti antaa positiivisen tuloksen, kannattaa heti ottaa yhteys lääkäriin ja mennä tutkittavaksi. Äitiysneuvolan lääkäri huolehtii myös jatkossa, että odottavalla äidillä ja sikiöllä ovat kaikki asiat kunnossa. Äitiysneuvolaan tulee mennä viimeistään ennen neljännen raskauskuukauden loppua, mieluiten kuitenkin heti raskauden alussa.Vaikka raskauden oireita on paljon, nämä ennen raskauden varmistumista syntyneet tuntemukset eivät tietenkään aina tarkoita raskautta vaikka siitä olisikin epäilys.

Raskauden oireet alkuraskausajan jälkeen yleensä myös jatkuvat. Raskauspahoinvointi voi kestää jopa raskauden 3.-4. kuukaudelle saakka, ja väsymys tuntua voimakkaammalta raskausajan puolivälin jälkeen sekä mielialavaihtelut voivat jatkua vielä synnytyksen jälkeenkin.

On hyvä muistaa, että jokainen odotus on ainutkertainen. Ensimmäistä lasta odottaessaan voimakasta pahoinvointia kokenut äiti voi toisen raskauden aikana selvitä täysin ilman pahaa oloa.10 yleistä raskauden ensioiretta

Mitä nopeammin tiedät olevasi raskaana, sitä nopeammin voit ryhtyä toimenpiteisiin itsesi ja vauvasi hoitamiseksi. Jos yrität tulla raskaaksi tai epäilet olevasi raskaana, etsi alla olevat kymmenen yleisintä varhaisraskauden merkkiä – ja ota selvää, mitä sinun pitäisi tehdä, jos havaitset niitä.

1. Kuukautiset jäävät väliin

Useimmille naisille kuukautisten poisjääminen on usein ensimmäinen merkki siitä, että he ovat tulleet raskauden alkuvaiheeseen. Jos kuukautisten alkamisesta on kulunut viikko tai enemmän, varsinkin jos kiertosi on säännöllinen, saatat olla raskaana.

2. Usein toistuva virtsaaminen

Kun tulet raskaaksi, veren määrä elimistössäsi lisääntyy. Kun munuaisesi pyrkivät käsittelemään lisääntynyttä nestemäärää, virtsaamistarpeesi lisääntyy.

3. Turvonneet tai arat rinnat

Raskauden alkuvaiheen hormonit saattavat aiheuttaa rintojen lisääntynyttä herkkyyttä ja arkuutta. Tämä epämukavuus ei ole pysyvää ja häviää yleensä muutaman viikon kuluttua raskaudesta, kun kehosi on sopeutunut raskauteen.

4. Väsymys

Progesteronitasot nousevat raskauden myötä, mikä johtaa usein uneliaisuuteen ja lisääntyneeseen väsymykseen.

5. Pahoinvointi, oksentelun kanssa tai ilman

Hormonitasojen nousu voi aiheuttaa pahoinvointia raskauden alkuvaiheessa. Vaikka raskauspahoinvointia kutsutaan usein ”aamupahoinvoinniksi”, sitä voi esiintyä mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

6. Vaaleaa tiputtelua ja kouristelua

Vaaleaa tiputtelua, jota kutsutaan myös implantaatiovuodoksi, voi esiintyä, kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun limakalvoon. Tämä voi tapahtua noin 10-14 päivää hedelmöittymisen jälkeen, suunnilleen samaan aikaan, kun kuukautisten pitäisi tulla. Kevyeen tiputteluun voi liittyä myös kouristelua, joka voi tuntua samanlaiselta kuin kuukautiskouristukset.

7. Turvotus

Kehon kohonneet hormonit voivat aiheuttaa turvotuksen tunnetta, joka on samanlainen kuin kuukautisten alkaessa.

8. Mielialan vaihtelut

Kun hormonitasosi alkavat nousta, saatat huomata olevasi tunteellisempi ja alttiimpi mielialan vaihteluille.

9. Ummetus

Raskauden aikana koettu progesteronin tulva voi hidastaa ruoansulatusjärjestelmääsi ja aiheuttaa ummetusta.

10. Ruokahaluttomuus ja hajuherkkyys

Herkkyys tietyille hajuille on yleinen oire raskaana oleville naisille. Saatat myös huomata, että makusi on muuttunut tietynlaisten ruokien suhteen.

Mikä tahansa edellä mainituista oireista voi tarkoittaa, että olet raskaana, mutta on naisia, jotka tulevat raskaaksi eivätkä koe mitään niistä. Samoin voit kokea kaikki kymmenen merkkiä etkä ole raskaana. Paras tapa varmistaa raskaus on varata aika lääkärille, mieluiten gynekologille.

Jos huomaat muutaman edellä mainituista raskauden alkuvaiheen oireista ja epäilet olevasi raskaana, odota yksi tai kaksi päivää kuukautisten poisjäämisen jälkeen ja tee raskaustesti. Jos testi on negatiivinen, odota vielä muutama päivä ja ota toinen testi siltä varalta, että ensimmäinen testi oli väärä negatiivinen.

Raskauden ensioireet
Raskauden ensioireet


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset