Raskaus ja tupakointi – riskit ja vaarat sikiölle

Raskaudenaikana ei tulisi tupakoida lainkaan ja tupakointi tulisi lopettaa jo 2-3 kuukautta ennen raskauden alkamista. Tupakansavun sisältämät myrkylliset yhdisteet, kuten nikotiini ja häkä siirtyvät sikiöön odottavan äidin istukan ja napanuoran kautta ja yhdisteet aiheuttavat todistetusti sikiölle terveyshaittoja.

Tupakansavun kemialliset yhdisteet ovat vaarallisia sikiön hermostolle ja hidastavat aivo- ja hermosolujen jakautumista. Tupakan sisältämät myrkyt lisäävät riskiä hermostovaurioihin, haittavat veren virtaamista istukassa ja hankaloittavat sikiön ravinnonsaantia. Nikotiini nopeuttaa sikiön sydämenlyöntejä ja aiheuttavat ongelmia hengitykseen. Tupakansavun sisältämät yhdisteet kuten häkä, nikotiini, kadmium, lyijy ja syanidi ovat yleisin syy sikiön kasvuhäiriöille.Tupakointi lisää huomattavasti riskiä ulkoiseen raskauteen ja keskenmenoon alkuraskauden aikana. Mitä enemmän raskaana oleva odottava äiti polttaa, sitä vähemmän lapsi painaa syntyessään. Sikiön hidastuneen kasvun seurauksena vauva painaa syntyessään jopa muutamia satoja grammoja vähemmän kuin mitä hän painaisi jos äiti olisi ollut tupakoimatta raskauden aikana. Vauvan alipaino syntyessään lisää myös riskiä kuolla pian syntymän jälkeen.

Odottavan äidin tupakointi raskauden aikana lisää huomattavasti syntyneen vauvan riskiä sairastua astmaan, joutua kärsimään hengitysvaikeuksista ja vatsakoliikista sekä saada huulihalkio. Tupakoinnilla voi olla myös pidempiaikaisia haitallisia vaikutuksia lapsen terveyteen. Se voi vaikuttaa normaaliin painonnousuun ja pituuskasvuun, ja se voi olla haitaksi oppimiselle ja aiheuttaa keskittymishäiriöitä.

Suomessa noin 20% sikiöistä altistuu tupakansavun kemiallisille yhdisteille äidin polttaessa tupakkaa raskauden aikana.Raskaus ja tupakointi
Raskaus ja tupakointi

Tupakointi ja terveysongelmat

Useimmat ihmiset tietävät, että tupakointi aiheuttaa syöpää ja muita merkittäviä terveysongelmia. Myös tupakointi raskauden aikana voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Vauva voi syntyä liian aikaisin, saada synnynnäisen epämuodostuman tai kuolla lapsen äkkikuoleman (SIDS) seurauksena. Jo tupakansavun läheisyydessä oleskelu voi aiheuttaa terveysongelmia sinulle ja vauvallesi.

On parasta lopettaa tupakointi ennen raskautta. Mutta jos olet jo raskaana, lopettaminen voi silti suojella sinua ja lastasi terveysongelmilta. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia.

Jos olet tupakoinut ja raskautesi on aiemmin ollut terve, ei ole mitään takeita siitä, että seuraava raskautesi on terve. Kun tupakoit raskauden aikana, vaarannat oman ja vauvasi terveyden.

Miten tupakointi vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Tupakointi voi aiheuttaa hedelmällisyysongelmia sinulle tai kumppanillesi. Tupakoivilla naisilla on enemmän vaikeuksia tulla raskaaksi kuin naisilla, jotka eivät tupakoi. Miehillä tupakointi voi vahingoittaa siittiöitä ja edistää impotenssin (erektiohäiriö eli ED) syntymistä. Molemmat ongelmat voivat vaikeuttaa sitä, että mies saa lapsen, kun hän ja hänen kumppaninsa ovat valmiita siihen.

Miten tupakointi voi vahingoittaa sinua ja vauvaa?

– Vauva voi syntyä liian pienenä, vaikka raskaus olisi ollut täysiaikainen. Tupakointi hidastaa vauvan kasvua ennen syntymää.
– Vauva voi syntyä liian aikaisin (ennenaikainen synnytys). Ennenaikaisilla vauvoilla on usein terveysongelmia.
– Tupakointi voi vahingoittaa vauvan kehittyviä keuhkoja ja aivoja. Vauriot voivat jatkua läpi lapsuuden ja teini-ikään asti.
– Tupakointi kaksinkertaistaa epänormaalin verenvuodon riskin raskauden ja synnytyksen aikana. Tämä voi vaarantaa sekä sinut että vauvasi.
– Tupakointi lisää vauvasi riskiä saada syntymävikoja, kuten huuli- tai suulakihalkio tai molemmat. Halkio on aukko vauvan huulessa tai suupielessä (kitalaki). Hänellä voi olla vaikeuksia syödä kunnolla, ja hän tarvitsee todennäköisesti leikkauksen.
– Raskauden aikana tupakoivien äitien vauvoilla – ja syntymän jälkeen tupakansavulle altistuneilla vauvoilla – on suurempi riski sairastua SIDS:iin.

Miten ennenaikainen syntymä voi vahingoittaa vauvaa?

Jos tupakoit raskauden aikana, synnytät todennäköisemmin liian aikaisin. Vauva, joka syntyy kolme viikkoa tai enemmän ennen laskettua aikaa, on ennenaikainen. Liian aikaisin syntyneet vauvat jäävät vaille tärkeää kasvua, joka tapahtuu kohdussa raskauden viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana.

Mitä aikaisemmin vauva syntyy, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet vakaviin terveysongelmiin tai kuolemaan. Ennenaikaisilla vauvoilla voi olla:

– alhainen syntymäpaino
– ruokintavaikeuksia
– hengitysvaikeuksia heti
– hengitysvaikeuksia, jotka kestävät lapsuuteen asti
– aivohalvaus (aivovaurio, joka aiheuttaa ongelmia liikkeissä ja lihaskunnossa).
– kehitysviiveet (kun vauva tai lapsi on jäljessä kielellisissä, ajattelun tai liikkumisen taidoissa).
– kuulo- tai näköongelmia

Kun lopetat tupakoinnin:

– Vauvasi saa enemmän happea, jopa jo yhden päivän jälkeen.
– Vauvasi kasvaa normaalisti.
– Vauvasi syntyy harvemmin liian aikaisin.
– Sinulla on enemmän energiaa ja hengität helpommin.
– Sinulla on pienempi todennäköisyys sairastua sydänsairauksiin, aivohalvaukseen, keuhkosyöpään, keuhkosairauksiin ja muihin tupakointiin liittyviin sairauksiin.

Tukea lopettamiseen raskauden aikana

Useimmat raskaana olevat tupakoivat naiset haluavat lopettaa, mutta lopettaminen ei ole aina helppoa raskauden aikana. Jos olet raskaana ja tupakoit edelleen, saatat tuntea häpeää ja yksinäisyyttä.

Oikeanlainen tuki voi auttaa raskaana olevaa naista selviytymään lopettamisen ainutlaatuisista haasteista tässä elämänvaiheessa. Erityistä ohjausta on saatavilla sinulle ja läheisillesi.


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset