Raskausdiabetes – oireet, syyt ja hoito

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan naisen raskauden aikaista sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Sitä esiintyy Suomessa alle 10% raskaana olevista naisista. Osa näistä odottavista tarvitsee sairauden hoitoon insuliinia. Raskausdiabetes on riski sikiölle ja syntyvälle vauvalle (sikiön suuripainoisuus) ja se myös suurentaa äidin riskiä sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Mahdollinen sokeriaineenvaihdunnan häiriö olisi hyvä tutkia jokaiselta raskaana olevalta naiselta raskausviikojen 24 ja 28 välisenä aikana. Raskausdiabetesdiagnoosi tehdään sokerirasituskokeella esimerkiksi terveyskeskuksessa. Naisilla, jotka ovat vaikeasti liikalihavia tai joilla on aikaisemmin ollut raskausdiabetes (sukuvika), diagnoosi tehdään aikaisemmin kuin normaalisti, jo raskausviikkojen 12 ja 16 välisenä aikana.

Jos ensimmäistä kertaa raskaana oleva nainen on alle 25-vuotias, normaalipainoinen, eikä hänen suvussaan ole esiintynyt tyypin 2 diabetesta, ei tutkimusta raskausdiabeteksen varalta tarvitse tehdä. Diagnoosia ei myöskään tarvita silloin, kun nainen on raskaana toistamiseen, hänellä ei ole ollut aiemmin raskausdiabetesta, aikaisemmin syntynyt vauva on painanut alle 4,5 kilogrammaa ja naisen painoindeksi on alle 25 uuden raskauden alussa.Jos raskausdiabes todetaan, raskaana olevalle naiselle laaditaan tehostettu ruokavalio raskauden aikana. Tämän ruokavalion tarkoituksena on ehkäistä nopeaa painon nousua ja laskea verensokeria. Myös riittävä liikunta, esimerkiksi päivittäinen muutaman kilometrin mittainen reipas kävelylenkki, voi vaikuttaa positiivisesti sokeriaineenvaihduntaan.

Raskaana oleva nainen seuraa itse sokeripitoisuutta veressä mittarin avulla. Jos sokeriarvot nousevat jatkuvasti yli tiettyjen arvojen ennen ja jälkeen aamiaisaterian, joudutaan aloittamaan insuliinihoito jota jatketaan koko loppuraskauden ajan.

Koska raskausdiabes voi johtaa sikiön suurikokoisuuteen, voi juuri syntyneellä vauvalla ilmetä synnytykseen liittyviä komplikaatioita. Jos odottavan äidin sokeritasapaino on kunnossa, eikä muita ongelmia ilmene, synnytys voidaan suorittaa laskettuna aikana. Sikiön painon noustessa yli 4,5 kg:n, tehdään yleensä keisarileikkaus.Raskausdiabeteksen uusiutuessa helposti seuraavassa raskaudessa, tulisi raskautta suunnittelevan naisen kiinnittää huomiota ennen raskaaksi hankkiutumista erityisesti terveelliseen ruokavalioon, liikuntaan ja painonhallintaan.

Raskausdiabeteksen toteaminen

Raskausdiabeteksen toteamiseen käytetään kahden tunnin glukoosinsietokykyä mittaavaa testiä. Raskausdiabeteksessa äidin insuliinintuotanto ei pysty kattamaan raskauden aikana lisääntynyttä tarvetta. Tämän vuoksi äidin verensokeri nousee ja sikiö voi kasvaa normaalia suuremmaksi. Raskauden aikana raskaushormonien määrä veressä ja kehon rasvapitoisuus lisääntyvät. Näiden muutosten vuoksi insuliini saattaa menettää osan tehostaan raskauden aikana.

Raskausdiabeteksen riskitekijöitä ovat mm:

– ylipaino
– diabeettinen sukuhistoria
– yli 40 vuoden ikä
– yli 4,5 kg painavan lapsen synnyttäminen aiemmin
– aiempi raskausdiabetes
– sokeri aamuvirtsassa
– polykystisten munasarjojen oireyhtymä (PCO).

Raskausdiabetes - oireet, syyt ja hoito
Raskausdiabetes – oireet, syyt ja hoito

Raskauden aikana on tärkeää, että äidin verensokeri pysyy normaalilla tasolla ja painonnousu pysyy kohtuullisena. Nämä tavoitteet saavutetaan yleensä ruokavaliolla, liikunnalla ja tarvittaessa insuliinihoidolla. Raskausdiabeteksen hyvällä hoidolla turvataan raskauden luonnollinen kulku ja estetään sikiön liiallinen kasvu. Painonhallinta synnytyksen jälkeen voi estää sekä raskausdiabeteksen uusiutumisen että tyypin 2 diabeteksen (aikuistyypin diabetes) puhkeamisen.

Ravitsemus

Tutustu saamiisi ruokavalio-ohjeisiin ja kiinnitä erityistä huomiota säännölliseen ruokailurytmiin, pieniin aterioihin, rasvan laatuun sekä kuitujen ja hiilihydraattien pitoisuuteen ja laatuun.

Hyviä hiilihydraattien lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet, vihannekset, peruna, nestemäiset maitotuotteet, hedelmät ja marjat.

Huonoja hiilihydraattien lähteitä ovat sokerit, runsaasti sokeria sisältävät elintarvikkeet ja puhdistetut viljatuotteet (valkoinen vehnä).

Raskausdiabetesta sairastavan naisen verensokeri nousee helposti aamulla ja aamiaisen jälkeen. Siksi aamiainen on pienempi kuin normaalisti. Verensokeri pysyy sopivalla tasolla, kun äiti syö usein pieniä aterioita ja huolehtii siitä, että hän syö runsaasti kuituja.

Liikunta

Pyri liikkumaan vähintään 30 minuuttia joka päivä. Liikunnan voi jakaa kymmenen minuutin jaksoihin.

Verensokerin seuranta kotona

Kahden tunnin glukoosinsietokykytesti tehdään lähes kaikille odottaville äideille 24. ja 28. raskausviikon välillä. Jos testitulos on poikkeava, terveydenhoitaja ohjaa äidin osallistumaan ryhmäohjaukseen, jossa annetaan lisätietoa raskausdiabeteksesta sekä ruokavalion ja liikunnan merkityksestä, opetetaan vanhemmille verensokerin mittaaminen ja annetaan verensokerimittari sekä ohjeet verensokerin seuraamiseen.

Verensokerin tarkistaminen

Verensokerin tavoitearvo kotiseurannassa on alle 5,5. mmol/l ennen aamiaista tai muuta ateriaa ja alle 7,8 mmol/l aterian jälkeen. Jos arvo aamulla on ≥ 5,5 mmol/l kaksi kertaa viikon aikana tai arvo aterian jälkeen on toistuvasti ≥ 7,8 mmol/l, ota yhteyttä äitiysneuvolaan.

Kotiseuranta

– Mittaa verensokerisi aamupaastoarvo joka toinen viikko neljänä aamuna (paastoisaika enintään 10 tuntia).
– Tee joka toinen viikko kahdeksan näytteen päivittäinen seuranta. Päivittäinen mittauskäyrä voidaan laatia mittaamalla verensokeri ennen aamiaista, lounasta, päivällistä ja iltapalaa sekä tunti jokaisen aterian jälkeen.
– Merkitse arvot verensokerin seurantamuistivihkoon ja ota se mukaasi aina, kun käyt äitiysneuvolassa tai sairaalassa.
– Jos kahden tunnin glukoosinsietokokeessa todetaan kolme poikkeavaa arvoa tai jos paastoverensokeri on ≥ 6,0 mmol/l, äitiyspoliklinikka ohjaa odottavan äidin äitiyspoliklinikalle, ja äitiyspoliklinikan raskausdiabetekseen erikoistunut kätilö ottaa yhteyttä.

Saat 40 liuskaa 4 viikoksi tai jonkin muun lähetteessä määritellyn määrän. Jos haluat mitata verensokerisi useammin kuin ohjeessa suositellaan, voit ostaa lisää liuskoja esimerkiksi Helsingin diabetesyhdistys ry:stä.

Jos tarvitset insuliinikynän, saat sen Koskelan itsehoitotuotteen jakelusta sairaalan diabeteskätilön lähetteellä.


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset