Verenvuoto raskauden lopussa – loppuraskauden verenvuoto

Loppuraskauden aikana tapahtuva verenvuoto voi liittyä supisteluun ja kohdunsuun avautumiseen, mutta se voi olla merkki myös synnytyksen käynnistymisestä. Vuotoa valuu normaalisti kohtuontelosta, mutta sen syynä voi joskus olla kohdunkaulan tai emättimen tulehdus, kasvain tai haavauma.

Tähän vaihtelevansuuruiseen vuotoon voi liittyä kipuja tai supistelua. Jos vuoto on valkovuotoa jossa on verta, monesti kyseessä on tulehdus. Noin kymmenennellä raskaana olevalla naisella tulee veristä vuotoa emättimestä loppuraskauden aikana, joten kyseessä ei ole mitenkään kovin harvinainen ilmiö. Kuitenkin, jos vuotoa tulee, on syytä mennä heti lääkärin tutkittavaksi. Lääkäri tutkii mistä vuoto on peräisin, lisäksi sikiön vointi tutkitaan ultraäänen tai sydänäänikäyrän avulla. Jos mahdollista, vuodon tullessa olisi hyvä mennä jo saman päivän aikana synnytyssairaalan päivystykseen, sillä verenvuoto voi merkitä jotain vakavaa vaaraa sikiölle.Myöhäisempi verenvuoto raskauden aikana (20 viikon jälkeen) johtuu yleensä istukan ongelmista, joka tunnetaan myös nimellä ”matalalla oleva istukka”, jolloin istukka istuu lähelle kohdunkaulaa. Jos kohdunkaula alkaa avautua tai kohtu supistuu, tämä voi aiheuttaa verenvuotoa.

Milloin minun pitäisi huolestua verenvuodosta loppuraskaudessa?

Ota välittömästi yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos sinulla on minkä tahansa suuruista emätinverenvuotoa, joka kestää kauemmin kuin muutaman tunnin tai jos siihen liittyy vatsakipua, kouristelua, kuumetta, vilunväristyksiä tai supistuksia.Mikä on yleinen syy verenvuotoon raskauden kolmannella kolmanneksella?

Istukan irtoaminen on yleisin loppuraskauden aikana esiintyvän verenvuodon hengenvaarallinen syy, ja sen osuus on noin 30 % tapauksista. Sitä voi esiintyä milloin tahansa, mutta se on yleisintä kolmannen raskauskolmanneksen aikana. Placenta previa on istukan epänormaali asettuminen kohdunkaulan sisäosan yli tai lähelle sitä.

Mikä aiheuttaa verenvuotoa 8. raskauskuukauden aikana?

Emättimen verenvuoto raskauden loppuvaiheessa voi olla vain merkki siitä, että kehosi valmistautuu synnytykseen. Muutama päivä tai viikko ennen synnytyksen alkamista kohdun aukkoa peittävä limatulppa poistuu emättimestä, ja siinä on yleensä pieniä määriä verta (tätä kutsutaan ”veriseksi näytöksi”).

Emättimen verenvuoto raskauden loppuvaiheessa

Yhdellä naisella kymmenestä esiintyy emätinvuotoa kolmannen raskauskolmanneksen aikana. Toisinaan se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta. Viimeisinä raskauskuukausina verenvuodosta on aina ilmoitettava heti terveydenhoitajalle.

Loppuraskauden verenvuoto
Loppuraskauden verenvuoto


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset