Raskaus ja turvotus

Turvotusta esiintyy usein loppuraskauden aikana, ja se kohdistuu yleensä jalkoihin ja käsiin. Jalkojen turvotukseen voi auttaa jalkojen pitäminen ylhäällä, koholla jonkin korokkeen päällä. Tämä raskausajan viimeisellä kolmanneksella esiintyvä turvotus on yleensä vaaratonta ja se syntyy kun munuaiset kuormittuvat. Turvotuksen esiintymisen perusteella voidaan todeta, että istukan toiminnassa ei ole ongelmia. Kuten monet muutkin raskauden aikana esiintyvät asiat, myös turvotus on yksilöllistä. Turvotusta kuitenkin ilmenee erityisesti iltaisin ja silloin kun raskauden viimeiset kuukaudet ajoittuvat lämpimään vuodenaikaan, esimerkiksi loppukesään.

Loppuraskauden aikana esiintyvä turvotus on epämukavaa, ja siihen voi vaikuttaa liikunnalla ja ruokavaliolla. Vaikka loppuraskauden aikana onkin usein vaikeaa harrastaa liikuntaa, kannattaa siis sitä ainakin yrittää harrastaa rauhallisestikin omien voimien mukaan. Esimerkiksi joog, venyttely ja hidastempoinen kävely voivat olla hyvä apu turvotukseen. Runsas nesteen (esim. vettä 2 litraa/vrk) juominen ja terveellisen monipuolisen ravinnon (sisältää paljon kasviksia) nauttiminen auttaa turvotukseen. Ruokia, joissa on paljon suolaa, tulisi välttää. Näitä paljon suolaa sisältäviä ruokia voivat olla tietyt leivät, murot ja einekset, sekä myös makeiset kuten lakriksi- ja salmiakkimakeiset.Raskaus ja turvotus
Raskaus ja turvotus

Vaikka raskauden loppuaikoina esiintyvä turvotus on yleensä vaaratonta, se voi olla myös joskus merkki raskausmyrkytyksestä. Silloin turvotus on lähes aina jatkuvaa, eli sitä ilmenee aamusta iltaan ja myös öisin. Tällöin tulisi hankkiutua neuvolaan tai terveyskeskukseen tarkastettavaksi.

Useimmilla naisilla nilkat ja jalat turpoavat raskauden aikana. On luonnollista olla huolissaan turvotuksesta, sillä se voi olla epämiellyttävää, kiristää kenkiä ja saattaa aiheuttaa hämmennystä. Kun tiedät, mitä etsiä ja miten turvotusta voi parhaiten hallita, voit pysyä mahdollisimman mukavana.

Miksi naiset kokevat turvotusta raskauden aikana?On 3 tärkeintä syytä, miksi naiset kokevat turvotusta raskauden aikana:

 • raskauden aikana tuotat tavallista enemmän verta auttaaksesi vauvaa kasvamaan
 • vauvan kasvaessa kohtusi painaa ja tukkii hieman suonia, jotka palauttavat veren jaloista sydämeen
 • hormonisi pehmentävät suonien seinämiä, mikä vaikeuttaa niiden kunnollista toimintaa

Näistä syistä verelläsi on taipumus kerääntyä jalkoihisi. Siellä pieni määrä verta vuotaa pienten verisuonten kautta kudoksiin ja aiheuttaa turvotusta, jonka voit nähdä ja tuntea.

Missä ja milloin tulee turvotusta?

Turvotuksen pitäisi olla vain jaloissa ja nilkoissa. Sormesi saattavat hieman suurentua – sen verran, että sormukset tuntuvat kiristäviltä – mutta niiden ei pitäisi olla selvästi turvoksissa.

Jalkasi ja nilkkasi turpoavat todennäköisesti myöhemmin päivällä. Tämä johtuu pääasiassa painovoimasta – kaikki ylimääräinen neste kehossasi laskeutuu jalkoihin ja nilkkoihin, varsinkin jos vietät paljon aikaa jaloillasi.

Turvotusta esiintyy myös todennäköisemmin raskauden myöhemmässä vaiheessa.

Asteittainen turvotus ei ole haitallista sinulle tai vauvallesi, mutta se voi tuntua epämiellyttävältä.

Miten voin vähentää turvotusta?

Jotkin yksinkertaiset asiat voivat auttaa sinua tuntemaan olosi mukavammaksi ja voivat myös auttaa ehkäisemään turvotusta.

Yritä:

 • vältä seisomista pitkiä aikoja liikkumatta
 • käytä mukavia kenkiä (vältä tiukkoja remmejä tai mitään sellaista, joka voi puristaa, jos jalkasi turpoavat)
 • nosta jalat ylös niin paljon kuin voit
 • rajoita suolaisten ruokien ja liiallisen suolan käyttöä ruokavaliossasi
 • nuku vasemmalla kyljelläsi, mikä auttaa veren palautumista sydämeen
 • harrasta säännöllisesti liikuntaa kävelemällä tai uimalla – tämä auttaa pitämään verenkiertoa käynnissä
 • jos joudut seisomaan pitkiä aikoja, yritä liikkua ja vaihtaa asentoa säännöllisesti

Kompressiosukat voivat auttaa veren virtaamista takaisin sydämeen ja rajoittaa turvotusta. Hieronta ja refleksologia voivat myös auttaa vähentämään turvotusta ja siihen liittyviä oireita.

Vaikka turvotus vaivaisi sinua, muista silti juoda runsaasti vettä. Nesteiden pitäminen yllä on tärkeää, jotta vältät nestehukan ja pysyt terveenä.

Normaali vai epänormaali turvotus?

Useimmilla raskaana olevilla naisilla jalat ja nilkat turpoavat jossain vaiheessa, ja tämä on täysin normaalia. Toisinaan turvotus voi kuitenkin olla merkki jostain vakavammasta.

Ota välittömästi yhteyttä kätilöön, lääkäriin tai sairaalaan, jos:

 • turvotusta esiintyy päivän alkaessa tai se ei laske, kun lepäät
 • kasvot tai kädet ovat turvoksissa
 • turvotusta on enemmän kuin mitä sinulla on aiemmin ollut

Nämä ovat varoitusmerkkejä pre-eklampsiasta, joka on raskauden aiheuttama korkea verenpaine. Tämä on hyvin vakava tila sekä sinulle että vauvallesi, joten soita lääkärille tai kätilölle mahdollisimman pian. Älä odota seuraavaa säännöllistä vastaanottoaikaa.

Jos toinen jalka on turvonneempi kuin toinen, se voi viitata vakavampaan ongelmaan jossakin suonessasi, kuten syvään laskimotromboosiin. Ota tässäkin tapauksessa yhteyttä lääkäriin tai kätilöön mahdollisimman pian.

Suurin osa turvotuksesta on normaali osa raskautta, ja se yleensä häviää synnytyksen jälkeen. Jos kuitenkin jokin asia huolestuttaa sinua, olipa se kuinka pieni tai merkityksettömältä vaikuttava tahansa, keskustele lääkärin tai kätilön kanssa.


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset